Lees hier het verslag

Hoe realiseer je een toegankelijk nachtje weg?

Op 4 november stond de Digital Wake Up van de community Toegankelijke Recreatie in het teken van een toegankelijk nachtje weg. Ondernemers die niet weten waar ze moeten beginnen met toegankelijkheid kunnen de Zelfscan Toegankelijk MKB doen. Landal is al wat verder en liet zien dat met een toegankelijke accommodatie echt wel geld kan worden verdiend. Eelke Kelderman kwam met veel mooie voorbeelden van aangepaste accommodaties en campers. Tot slot vertelde Arletta Hanson van de stichting Komt dat Zien hoe je voor blinden en slechtzienden een dagje uit zichtbaar kunt maken.

Zelfscan MKB Toegankelijk voor meer bewustzijn

Het spits werd afgebeten door Lynn van den Berg, accountmanager van Ongehinderd. Zij lichtte de Zelfscan MKB Toegankelijk toe. Met die scan kunnen ondernemers hun eigen toegankelijkheid onderzoeken. “In ons contact met ondernemers zien we dat ze toegankelijkheid moeilijk vinden. We willen ze daarbij helpen door te zorgen dat ze het eerste stapje van toegankelijkheid in het vizier krijgen.” Het doel van de zelfscan is het bevorderen van het bewustzijn bij ondernemers rond toegankelijkheid. De scan is laagdrempelig, in vijf minuten klaar en de aangereikte oplossingen zijn makkelijk toepasbaar. “In de zelfscan besteden we aandacht aan fysieke, sociale, informatie en marketing toegankelijkheid. We zien dat veel ondernemers er mee aan de slag gaan en daarmee een eerste stap maken”, vertelde Lynn de digitaal aanwezige communityleden. Al tijdens het invullen van de vragenlijst krijgen ondernemers tips over het toegankelijker maken van hun bedrijf. Na afloop krijgen ze een uitgebreid rapport met nog veel meer tips en tricks. www.mkbtoegankelijk.nl/zelfscan

Landal Port Greve: Aangepaste bungalow heel populair

Rob Pouw General Manager van Landal Port Greve, een groot park aan het Grevelingenmeer met 575 bungalows, vertelde wat hij op zijn park aan toegankelijkheid al heeft gerealiseerd. Het park heeft onder andere een mindervaliden parkeerplaats vlak bij de receptie die drempelloos kan worden bereikt. In de receptie is bovendien een verlaagde balie. Het park heeft verder volledig aangepaste accommodaties en aangepaste toiletten in de horeca. Door de samenwerking met Comfortzorg zijn snel bijzondere hulpmiddelen in te huren. Port Greve heeft ook een Velobike, een fiets met elektrische ondersteuning waar een rolstoel op kan.

De aangepaste bungalows zijn volledig drempelvrij, met deuren van minimaal 85 centimeter, een aangepaste badkamer, hoog- laag bedden, een draaicirkel van minimaal 150 centimeter en een onderrijdbaar keukenwerkblad. In de berging een oplaadpunt voor een elektrische scootmobiel. De woning is ruim en geschikt voor 10 personen zodat er ruimte is voor de hele familie en begeleiding. Deze eerste bungalow is zo succesvol dat inmiddels een tweede bungalow is aangepast. Deze bungalow is qua huurprijs niet duurder dan een vergelijkbare bungalow. Wel zijn prijsverschillen mogelijk omdat minder populaire bungalowtypen dynamisch lager worden geprijsd. En aangepaste bungalows zijn heel populair!

Naast de hardware is er ook volop aandacht voor hostmanship op het park door training van werknemers in de omgang met mensen met een bepaald aandachtspunt. Zodat ze goed kunnen inspelen op de behoefte van de gast en zich kunnen inleven in een situatie. Daarbij staat de persoonlijke aandacht centraal.

Landingspagina en direct klantcontact voor oplossingen op maat

Anneke Mezger, director Facilities & Projects is verantwoordelijk voor het vastgoed en alle formules in de negen landen waar Landal actief is. De basis van Landal is een onvergetelijke vakantie voor iedereen. Landal heeft een speciale landingspagina voor toegankelijke vakanties. “Ik heb hier wel geleerd dat iedereen anders is en andere behoeftes heeft”, zei Anneke die aangaf dat gasten met speciale wensen actief door Landal worden uitgenodigd contact op te nemen met de klantenservice zodat zij op maat oplossingen krijgen aangereikt. Landal stuurt heel erg op data en feedback. “Die input gebruiken we weer om aanpassingen te doen. Gasten stemmen namelijk met wat ze boeken en vooral opnieuw boeken”, stelt Anneke. Op Het Loo zijn vorig jaar weer een aantal toegankelijke bungalows geplaatst. “Dat doen we op basis van data: de gastreacties en de opbrengsten en bezetting van de bungalow.”

Bijzondere toegankelijke accommodaties

Eelke Kelderman, rolstoelreisblogger en Rebel van de community Toegankelijke Recreatie wil mede-rolstoelers enthousiasmeren om er (weer) meer op uit te trekken. Volgens Eelke is een toegankelijke bungalow een eerste belangrijke stap voor een leuke vakantie. Maar het is net zo belangrijk dat er in de regio leuke toegankelijke uitstapjes te maken zijn. Een toegankelijke informatiemap kost weinig geld maar geeft veel meer vakantiebeleving.

Vervolgens kwam Eelke met een brede waaier aan overnachtingsmogelijkheden voor mensen met een rolstoel. Ze vertelde over het enige rolstoeltoegankelijke strandhuisje in Nederland bij Breezand. Heel toegankelijk maar helaas altijd volgeboekt. Qurios heeft in Bloemendaal aan Zee een geweldige bungalow bijna op het strand. “Ik had er bijna willen blijven wonen”, vertelde Eelke. “Direct aan zee met fijne strandpaviljoens in de buurt en in de bungalow een hoog-laag keuken, zorgbedden, elektrische voordeur en een hele goede aangepaste badkamer Daarnaast nog eens sfeervol en mooi ingericht.”

Er zijn ook aangepaste campers te huur. Bij bijvoorbeeld Pervocamperverhuur.nl, Movealltheway.com en Benica.com. Daarnaast kun je ook kijken bij StichtingOnWheels en Bestbijzonderecampers.nl. Heel bijzonder is een camperplaats met hottub en een tillift. Te huren via camperplaatsvechtdal.nl. In het Vechtdal zijn ook op een boerencamping aangepaste safaritenten te huur. Stayokay heeft rolstoeltoegankelijke kamers te huur. Helaas is de informatie op de website niet altijd even duidelijk. Bellen en medewerkers vragen een paar foto’s te maken is altijd mogelijk. In Friesland ligt een aangepast privejacht dat te huur is met een plafondlift, hoog-laagbed en een aangepaste keuken en sanitair. Eelke heeft om haar website EelkeDroomt.nl veel toegankelijke accommodaties beschreven.

Uitjes met audiodescriptie

Arletta Hanson, directeur-bestuurder van de stichting Komt het Zien vertelde over haar live uitjes met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Ze zijn al in het Dolfinarium en Sprookjeswonderland geweest. Dit jaar ging de trip naar Ouwehands Dierenpark. In het park

waren vier blindentolken die verschillende routes hebben gelopen met live audiodescriptie. Ze vertellen dan wat er te zien is. Er waren zo’n 200 bezoekers waarvan 70 met een visuele beperking. “Een van de deelnemers vroeg zich al jaren af wat er zo grappig is een aan pinguïn. Na afloop vertelde hij me dat hij nu precies had ervaren waarom pinguïns grappig zijn”, verhaald Arletta heel beeldend. Voor Ouwehands was dit een eerste haakje om het park beter toegankelijk te maken voor zowel slechtziend

Bekijk hier de video