In de maand april staat in de community Toegankelijke Recreatie het thema Toegankelijke Kastelen centraal. Meer dan 50 personen namen deel aan de Digital Wake Up op 1 april.

Verslag Digital Wake Up 1 april

Met dank aan Isabella Liemburg (student NHL Stenden) voor  het opstellen van het verslag.

Deze Digital Wake-up sessie staat in het teken van Toegankelijke kastelen. Na een kort en verfrissend netwerkmomentje wordt al snel informatie uitgewisseld. Karin Stiksma vertelt over de community ontwikkelingen. Afgelopen maand is er hard gewerkt aan het vormgeven van de website en de inhoud daarvan. Margriet van der Woerd (communicatieadviseur van de community) en Janneke Siezen (directeur communicatiebureau VanBinnenNaarBuiten) lanceren de website toegankelijkerecreatie.nl. Bij het ontwerp is rekening gehouden met een zakelijke uitstraling (het is immers een zakelijk netwerk) maar ook een vrolijke uitstraling, die past bij ‘Iedereen overal plezier’. Ook is er rekening gehouden met web toegankelijkheid. De website heeft een openbaar gedeelte en een gedeelte speciaal voor deelnemers van de community. In het besloten gedeelte staat de kennisbank en is er een forum. Tot aan de zomer zal er een gratis proefabonnement zijn voor deelnemers. Meer informatie hierover wordt later in april verstuurd. De eerste reacties op de website zijn positief. Een van de deelnemers in de chat schreef: “prachtig mooie website, nu kunnen we elkaar heel makkelijk vinden voor projecten, kennis en vaardigheden.”

De website is van, voor en door de community. Over het aanleveren van content volgt binnenkort extra toelichting. Heb je een nieuwsbericht, rapport, handige tool of een evenement dat interessant is voor de deelnemers van de community? Mail dan naar community@jointprojects.nl

Vervolgens presenteert Anouk Butterlin van stichting Accessibility haar project over online gebruikersonderzoek: digitaal toegankelijk dagje uit. Dit project wordt in samenwerking met de community opgepakt. Een dagje uit begint vaak online.  Digitale toegankelijkheid betekent dat digitale middelen bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking én ouderen. Zij legde hierbij 4 principes uit voor een toegankelijke website: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Daarnaast moet de website voldoen aan internationale richtlijnen, WCAG 2.1. In het project wordt er een gebruiksonderzoek gedaan met een gevarieerde groep van ervaringsdeskundigen. Dit team gaat de websites (5 per sector) bekijken van 7 sectoren in de vrijetijdsbranche: pretparken, musea, theaters, dierentuinen, sport events, concertpodia en recreatieverblijven. Het project is bedoeld om mensen met een beperking een gezicht te geven en om belangrijke spelers in de branche te informeren over digitale toegankelijkheid. De uitkomsten worden tijdens een webinar voorgelegd aan de organisaties waarvan de website onderzocht is. De belangrijkste leerpunten worden ook verwerkt in een algemeen webinar.

Daaropvolgend het onderwerp ‘toegankelijke kastelen’. Jeanine Perryck van Geldersch Landschap & Kasteelen licht kort toe wat het inhoudt om een toegankelijk kasteel te zijn. De organisatie heeft onder meer 12.000 hectare natuurterrein, 36 kastelen en 7 kasteelmusea onder haar hoede. Het jaarthema 2020 was Tastbaar en Toegankelijk. In het kader van het 90-jarig jubileum werd ingestoken op het motto ‘open de poorten’. Het is een uitdaging, want kastelen zijn juist ontworpen om mensen buiten te houden. Samen met de Zonnebloem werken ze aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Deze samenwerking wordt verder toegelicht door Ethel Pennings van Nationale Vereniging de Zonnebloem. Zij vertelt over het project ‘Onbeperkt eropuit’. De Zonnebloem geeft vrijetijdslocaties door heel Nederland kennis, inzicht en advies ter verbetering van hun toegankelijkheid. Dat doen ze door middel van belevingsonderzoek door mystery guests, een technische keuring, een rapport met adviezen ter verbetering en een workshop voor medewerkers over het gastvrij bejegenen van mensen met een lichamelijke beperking.

Een van de mystery guests van de Zonnebloem is Tamara van Laarhoven. Ze vertelt over hoe ze in een rolstoel terecht is gekomen. Een operatie aan haar rug resulteerde in een dwarslaesie. Haar leven veranderde compleet. Bij de Zonnebloem heeft ze vrijwilligerswerk gevonden waarbij ze iets kan doen voor andere mensen met een beperking. Een locatie testen vraagt veel van haar. Op de dag ervoor en erna zet ze een groot kruis in haar agenda. Ze heeft dat ervoor over, omdat ze weet hoeveel een dagje uit kan betekenen.

Presentatie

Bekijk de presentatie (pdf): DWU 01-04-2021

Opname