Verslag Digital Wake Up 2 september 2021

In onze community staat deze maand het thema Toegankelijk Festival centraal. Hoewel september het begin zou moeten zijn van het festival seizoen, moeten helaas nog steeds de meeste evenementen uitgesteld worden. Een uitzondering is de Grand Prix in Zandvoort, die dit weekend plaatsvindt.  

Toegankelijk Festival 

Jeroen van de Koppel, manager fondsenwerving en communicatie bij HandicapNL, vertelde over hun missie om alle festivals in Nederland toegankelijk te maken. Bij hun onderzoek bleek dat de ontoegankelijkheid voor mensen met een handicap vooral twee aspecten betreft:  de ontoegankelijkheid van openbare gelegenheden en de vaak negatieve beeldvorming in de maatschappij.  

Voor dit jaar hebben NRPU – Straf_Werk en HandicapNL de handen ineen geslagen voor een inclusief project Onbeperkt Feest.  Het is namelijk belangrijk dat ook de leuke dingen in het leven onderdeel blijven van mensen met een handicap.

Er zal samengewerkt worden met de volgende koplopers voor meer inzicht te krijgen:
De Feestfabriek (zwarte Cross, Manãna Manãna), Apenkooi (strafwerk Festival) AAA (Royal Park, Concert at Sea) en Dutch Grand Prix 

HandicapNL richt zich bij festivals vooral op drie belangrijke onderdelen: 

  • Het regelen van voorzieningen – overnachting, zorg, begeleiding en bruikbare faciliteiten.  
  • Een centraal op het Festival gelegen Service Punt, waar iedereen gebruik van kan maken voor alle mensen om bewustwording te creëren of ondersteuning te bieden. 
  • Vrijwilligers, die bezig zijn met zorg en begeleiding  

Het uiteindelijke doel is om de sector te helpen zich verder te ontwikkelen, waardoor ze zelf aan de slag kunnen gaan met het organiseren van inclusieve festivals. 

Een mooi voorbeeld van een succesvol hulpmiddel bij het organiseren van toegankelijke en inclusieve festivals is de Routekaart.  Margit van Hoeve, bestuurslid bij de Coalitie voor Inclusie en Marianne Dijkshoorn, eigenaar van Welkom Toegankelijkheid en Evenementen, gaven een uitleg hoe ze gezamenlijk tot dit resultaat zijn gekomen en wat deze praktische leidraad biedt. Inmiddels nemen diverse gemeentes de routekaart mee in hun eigen beleid bij het organiseren van inclusieve festivals, en wordt het succesvol gebruikt. De routekaart kan gedownload worden via deze link.  

Community

Inmiddels hebben we al 10 ervaringsdeskundigen in het rebellenteam. Daarnaasr zijn er al ruim 25 abonnementen verkocht, en we hopen dat iedereen de voordelen van deelname aan de community verder blijven doorgeven.  

Speciaal voor nieuwe leden wordt op 15 september 2021 een online training gegeven. Hierin wordt een rondleiding gegeven van het platform, uitgelegd wat de community is en hoe we elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Ben je geïnteresseerd, meld je dan snel aan door een email te sturen naar community@jointprojects.nl 

Save the date:

Tijdens de week van de Toegankelijkheid zal er op 7 oktober een Digital Wake Up sessie zijn waarin toegankelijke gaming centraal zal staan. We hopen dat je er dan ook weer bij bent.

Op 16-18 november zal in Hardenberg de Recreatievakbeurs gehouden worden. We zullen daar aanwezig zijn en zoeken nog mensen die mee willen denken en werken om onze zichtbaarheid tijdens de beurs te vergroten. Mocht je bereid zijn hieraan mee te werken stuur dan een email naar community@jointprojects.nl 

Wil je zelf ook wat bijdragen aan deze community, registreer je dan eerst als deelnemer via de website Toegankelijkerecreatie.nl/registreren. Ook kun je bij toepasselijke posts op social media de hashtags #toegankelijkerecreatie #iedereenoveralplezier gebruiken.  

Presentatie

Bekijk de presentatie (pdf): Presentatie DWU 02-09-2021

Forum

Praat ook mee over het onderwerp op het forum. Vragen die tijdens de DWU niet aan bod kwamen, worden daar ook beantwoord.

Opname