Oktober staat bij ons community in het teken van toegankelijk Gamen.

“Gamen is super tof, want dat kun je samen doen, met en zonder handicap. Tijdens gamen kan ik alles en zie je mijn handicap niet.” 

Merlijn (16) oud-kinderambassadeur

De eerste spreker van deze Wake Up was Anouk Boslooper, van het Gehandicapte Kind, die ons vertelde hoe Gaming onderdeel uitmaakt van hun programma Samen Spelen, waarbij Gamen niet als doel, maar als middel wordt ingezet. De ambitie is dat in 2025 alle kinderen met en zonder beperking samen kunnen gamen. Voor meer informatie kun je terecht op hun website Geen kind zonder vriendjes | Het Gehandicapte Kind.

Daarna konden we luisteren naar Sylvie Suijkerbuijk die al 21 jaar als ergotherapeut kinderen met een fysieke beperking helpt. Zij vertelde vol enthousiasme over de diensten van NMA gaming. Deze organisatie heeft als doel om iedereen, ongeacht de beperking, te laten gamen, en richt zich daarbij op het ontwikkelen van aangepaste apparatuur voor iedere unieke gebruiker. Naast gebruik te maken van al bestaande oplossingen, ontwikkelen ze ook zelf apparatuur. Het realiseren van de juiste set-up is maatwerk. Zo werken ze aan fysieke toegankelijkheid. En ook aan financiële toegankelijkheid wordt gewerkt doordat je de apparatuur ook in bruikleen kunt krijgen. Meer informatie kun je lezen via hun website.

Peter van de Made is de oprichter van Hiperks en weet als ervaringsdeskundige de doelgroep van jongeren (12 t/m 35 jaar) met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te betrekken in online gaming. Hiperks is opgezet om jongeren via gaming zowel tijdens als na hun revalidatie met elkaar in contact te brengen, en vergroot hierdoor dus vooral de sociale toegankelijkheid van jonge mensen.

Binnen de community wordt hard samengewerkt om de impact te vergroten. Sanne Kroon van HandicapNL gaf aan dat recreatieondernemers gebruik kunnen van Karin als kwartiermaker om een projectvoorstel te maken voor het laaghangende fruit. Ze kan het Rebellenteam inzetten en helpen te zoeken naar financiering/subsidie van de aanpassingen in het vrijetijdsbedrijf. Studenten van HAN zijn bijvoorbeeld druk met de sociale media en het organiseren van de stand op de recreatiebeurs die gehouden wordt in Hardenberg op 16, 17 en 18 november.

Wil je je aansluiten bij de community meld je dan aan via community@jointprojects.com. Dit emailadres kun je ook gebruiken als je vragen hebt of wil kijken waar je een bijdrage zou kunnen leveren. Onze volgende DWU zal op 4 november plaatsvinden met het thema Toegankelijk Nachtje Weg. Het zal weer een volle agenda worden met goede sprekers, en je bent van harte welkom.

Presentatie DWU 7 oktober

DWU 07-10-2021

Opname DWU 7 oktober 2021