Hoe toegankelijk zijn Nederlandse dierentuinen?

In de Digital Wake Up van 3 februari stond de toegankelijke dierentuin centraal. Mooi van deze bijeenkomst was dat veel ervaringsdeskundigen aan het woord kwamen. Maar ook de directeur van Blijdorp gaf acte de présence. Verder kregen we een inkijkje in het toevoegen van een digitale realiteit aan een binnenstad.

De dierentuin ervaren met een beperking

Signe Fleskes (ervaringsdeskundige) en Caroline de Swart (ouder van ervaringsdeskundige).

Signe zit al 7 jaar in een rolstoel, is lid van de dierentuinclub van Burger’s Zoo en vertelde samen met haar moeder Caroline de Swart over hun dierentuinervaringen. Een dierentuin is volgens Signe een mooie plek voor mensen met een fysieke beperking: “Natuurlijk kun je dieren kijken  maar in een dierentuin zijn ook niet heel veel trappen”, vertelde ze heel erg praktisch. Dat onderschreef haar moeder: “Dierentuinen zijn over het algemeen goed begaanbaar en toegankelijk. Ook opa en oma kunnen met Signe zelfstandig naar de dierentuin omdat ze geen transfers hoeven te maken.” De familie heeft een abonnement op Burgers’ Zoo en zijn daar vaak te vinden. Signe is lid van de dierentuinclub van Burgers’ en kan ook mee met excursies achter de schermen. Het personeel was daar in eerste instantie huiverig over maar zagen al snel dat Signe zich goed kan redden. Caroline: “Schrik niet als kinderen mee willen doen met een club. Ouders weten heel goed wat een kind wel kan en wat niet.” Signe zag in haar rolstoel ook een mooi voordeel: “Ik word nooit moe van racen.”

Caroline was wel kritisch over de informatie op de website van Burgers’. Zo krijgen begeleiders korting. “Maar die informatie zit wel een beetje verstopt op de website.” Online gaf ze alle dagattracties de tip mee om 1 url te gebruiken: [naam}/toegankelijkheid. Dan kan iedereen direct de goede informatie vinden. Positief was ze bij Burgers’ over de grote stretcher voor verschonen en omkleden. Jammer is dan weer dat de binnenspeeltuin alleen via trappen bereikbaar is en schors als ondergrond heeft. De binnenspeeltuin heeft verder een heel smal pad en een steile afrit. “In de ontwerpfase is duidelijk niet aan toegankelijkheid gedacht”, stelde Caroline. Beide dames zaten vol met tips voor dierentuinen. Zo moet je denken aan ramen op ooghoogte bij de dierenverblijven. Zorgen dat alle info op 1 pagina staat. Denk daarbij aan prijs, toegankelijkheid, parkeren, toiletfaciliteiten en verhuur van rolstoelen. Voor directeuren de tip om zelf eens in een rolstoel te gaan zitten en je park daarmee te bezoeken. “Dan kom je al snel achter kleine obstakels die vaak eenvoudig op te lossen zijn.”

Een dierentuin toegankelijk maken

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp

Directeur Erik Zevenbergen van Diergaarde Blijdorp vertelde graag over zijn missie om alle mensen dichter bij de natuur te krijgen. “Dat is heel hard nodig voor de natuur.” Zevenbergen denkt met zijn team vooral in kansen en niet in belemmeringen: “Ik wil de diergaarde nog toegankelijker maken.” En Blijdorp doet al heel wat. Zo liggen de invalideparkeerplekken het dichtst bij de hoofdingang met speciale tarieven. Zijn er aangepaste kaartautomaten, zijn rolstoelen gratis beschikbaar en heeft de bezoekerservice een verlaagde balie. Voor rolstoelers is er een speciale rolstoeltoegangelijke kaart met alle goed toegankelijke paden. Verder heeft Blijdorp een verschoningsruimte met een lift.  De zes invalidentoiletten worden gespreid over het park aangeboden en bij de horeca kunnen scootmobiels worden opgeladen. “We laten ook assistent honden toe”, vertelde Zevenbergen. “Dat was een intensief traject want we  hebben onze eigen dieren daaraan moeten wennen.” Volgens de voorman van Blijdorp is toegankelijkheid is nooit af. Hij pakte de handschoen van Signe en Caroline op en gaat zijn eigen dierentuin  met een rolstoel verkennen.

Digitale ervaring aan een stad toevoegen

Mark Verhoeven, co-founder Press Play

Bijzondere presentatie gaat Mark Verhoeven van Press Play die tijdens de pandemie in Rotterdam een streetsafari met Artificial Reality (AR) heeft ontwikkeld. Met AR kun je iets toevoegen aan de realiteit. “Dat zie je nu nog vooral in webshops waar je kunt kijken of een kledingstuk of meubelstuk staat”, vertelde Verhoeven die uitlegde hoe hij op het idee van een streetsafari kwam: “We wilden in coronatijd toch beleving bieden aan de bewoners van de binnenstad. Er kon heel weinig want er mochten geen voorwerpen in de openbare ruimte worden geplaatst. Toen kwamen we op de AR-Streetsafari.” Het effect was bizar. Deelnemers zagen een levensgrootte giraffe in de Koopgoot. Dat werkte eenvoudig door de vloersticker te scannen. Het publiek werd met het motto ‘Spot jij de BIG FIVE in Rotterdam Centrum’ uitgedaagd. Er zat ook een spelelement in want ze konden de dieren die ze ‘gevangen’ hadden mee naar huis nemen om die in je huiskamer of tuin te plaatsen. Het spel was zowel gericht op kinderen als volwassenen. De incentive was de verloting van jaarabonnementen op Blijdorp.

Het bouwen van de app kostte 35.000 euro en werd in een recordtijd (doorlooptijd 2 maanden) gerealiseerd. De app was gratis om te spelen voor de bezoekers van de winkelgebieden en beschikbaar in zowel iOS als Android. In 1 maand tijd realiseerden ze 2.000 downloads van de app. Ze hadden helaas niet nagedacht over toegankelijkheid. Dat gaan ze de volgende keer zeker doen. “Maar we hadden grote teksten en buttons”, en dat vergoedde veel. ads.

Onderzoek naar het gebruik van de community toegankelijke recreatie

Sterre en Kas doen Master Imagineering bij BUas

Het uur werd afgesloten met een online onderzoek naar het gebruik van de community toegankelijke recreatie. De chatfunctie werd daarvoor ingezet. Een bijzondere manier van onderzoek die gezien de vele reacties heel erg goed werkte. De onderzoekers stelden drie vragen centraal:

1 Wat waardeer je het meest in de community?

2 Wat voor mogelijkheden zie jij voor het platform?

3 Van welk standpunt zou je meer willen horen?

Op 3 maart is de nieuwe Digital Wakeup waar we kennismaken met toegankelijke rides.

De powerpoint

DWU Toegankelijke dierentuin.2

DWU- De video