Aan het spelen in een rolstoel in het Rijk van Nijmegen

Toegankelijke Bestemmingen

In Nederland zijn er circa 4 miljoen mensen die een beperking hebben. Dat is bijna een kwart van de samenleving. Conform het door Nederland geratificeerde ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ heeft eenieder het recht op een goede kwaliteit van leven, dus recreatie-, toeristische, vrijetijds- en sportactiviteiten. Er zijn al veel initiatieven en projecten voor toegankelijk toerisme maar het is nog geen vanzelfsprekendheid.

Gebeurt er dan helemaal niets? Zeker wel, een aantal van de initiatieven bevindt zich op het niveau van een regio, van een bestemming. Het driejarige project in het Rijk van Nijmegen ‘Zorgeloos op vakantie’ richt zich op een verbeterde toegankelijkheid van het toeristisch aanbod en toegankelijke marketing en communicatie van Visit Nijmegen. In het verlengde hiervan wil de regio RvN@ het toegankelijkheidsvraagstuk agenderen en borgen. De regio Achterhoek is dit jaar van start gegaan met het project ‘Onbeperkt Genieten’.

Lees meer

Changing Places

Een plek creëren waar iedereen zich, zonder ongemakken, kan verschonen: dat is de insteek van Changing Places. Dit is een samenwerking tussen Het Gehandicapte Kind, Sanmedi en Joint Projects, zodat kennis, wetenschap en ervaring samenkomen.

Uit een poll van de Hoge Nood app uit 2019 bleek dat 79% iemand kent die weleens een verschoningsbrancard nodig heeft. Als we dit combineren met de 1,4 miljoen mensen met een matige of ernstige motorische beperking en de 10.000 mensen met een ernstig meervoudige beperking, dan lijkt het aannemelijk dat er vraag is naar dit soort voorzieningen. Als we dit specificeren naar kinderen met een beperkingen dan ging het in 2013 om 0,2% van het totaal aantal kinderen met een beperking. Concreet hebben we het dan over circa 6.600 kinderen. 

Voor deze groep gaat Joint Projects zich hard maken, zodat iedereen een dagje weg kan!

Samenwerking met: Gehandicapte Kind, Sanmedi en Joint Projects.

Pilots: bezoek met Rebellenteam aan Apenheul, This Is Holland en Museum Bussemakerhuis

Het Rebellenteam is een groep van 11 ervaringsdeskundigen die signaleren over de toegankelijkheid van een plek. Zo gaan zij ook op bezoek bij de Apenheul, This Is Holland en Museum Bussemakerhuis om te kijken hoe deze plekken inclusief kunnen worden. Medemogelijk gemaakt door 

Tekst Toegankelijke Recreatie - iedereen overal plezier. Digital Wake Up. Afbeelding groepje vrienden in de Efteling, een persoon zit in een rolstoel

Digital Wake Up

Elke maand is er een Digital Wake Up. In een vroege online sessie duiken we in een toegankelijk recreatieonderwerp. We beginnen met een kort netwerkmomentje met een andere deelnemer van de community. Daarna komen ondernemers,  ervaringsdeskundige en andere experts aan het woord. In slechts een uurtje leren wij nieuwe punten aan te kaarten en leren wij hoe wij onze organisatie toegankelijk te maken. Wil je een keer een Digital Wake Up bijwonen en kennismaken met andere deelnemers? Dat kan! Stuur ons een bericht en je ontvangt een uitnodiging.

Kalender Digital Wake Up 2021

De DWU’s zijn meestal op de eerste donderdag van de maand om 08.00 uur.

Man met koptelefoon zit achter de computer

Gebruikersonderzoek Digitale toegankelijkheid

Een dagje uit begint vaak online met een websitebezoek. Stichting Accessibility voert in 2021 een online gebruikersonderzoek uit naar de digitale toegankelijkheid van de recreatiebranche. Hoe toegankelijk zijn de websites? En hoe maak je websites toegankelijker (WCAG en gebruiksvriendelijk) voor gasten met een beperking?

Het doel van het onderzoek is om mensen met een beperking een gezicht te geven en om recreatieondernemers te informeren over digitale toegankelijkheid.

Het onderzoek gebeurt met een team van ervaringsdeskundigen die door hun beperking belemmeringen ondervinden in het online gebruik. De bevindingen en tips worden eerst gedeeld met de onderzochte organisaties. In dit nieuwsbericht lees je de eerste bevindingen. Na afronding van alle onderzoeken komt er een algemeen webinar met praktische tips voor alle organisaties in de branche.

De community Toegankelijke Recreatie is een samenwerkingspartner in het project. We helpen met de selectie van organisaties en ervaringsdeskundigen en met het bereiken van de recreatiebranche.

Bezoek Efteling

Voor wie is de community?

Bijna 20% van alle Nederlanders heeft een beperking en vaak kan deze groep moeilijk een dagje weg of een nachtje uit. Daarvoor is dus onze community: een zakelijk, professioneel netwerk voor ondernemers in toegankelijkheid en recreatie. In alle activiteiten en projecten die we doen hebben ervaringsdeskundigen een belangrijke rol. Zij weten het beste wat ondernemers nodig hebben. Het inbrengen van ervaringsdeskundigheid is een belangrijke onderlegger in de community. Dat doen we ook door de inzet van het Rebellenteam; een groep experts in specifieke beperkingen.

De community is dus voor elke ondernemer die het bedrijf naar een hoger niveau wil tillen en inclusie hoog op de agenda heeft staan. Door het netwerk, de expertise en de handvatten kun jij vandaag al beginnen met een toegankelijke recreatie!

Ik wil deelnemer worden!

Toegankelijke recreatie logo

Toegankelijke Recreatie wil ondernemers helpen om toegankelijker te worden, zodat iedereen een dagje uit of een nachtje weg kan. Door je aan te sluiten bij de community, laat je zien dat iedereen welkom is.  Ook laat je zien dat je je hard maakt om jouw onderneming toegankelijk te maken.